Ruinele celei mai vechi biserici de rit răsăritean din Transilvania, aflate în Cetatea Alba Carolina, vor fi marcate printr-un trotuar pietonal din lespezi de piatră. Zidurile, îngropate în pământ și datând din secolul X, au fost declarate monument istoric în 2009 și vor fi marcate printr-un proiect inițiat de Consiliul Județean Alba. Investiția în punerea în valoare a monumentului se ridică la 180.000 de lei, iar demersul a fost realizat la solicitarea asociației Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”.
Ruinele bisericii au fost descoperite în timpul lucrărilor de restaurare a Cetății Alba Carolina în 2011 și ulterior acoperite cu pământ. Această descoperire este de o importanță crucială pentru istoria României, confirmând existența și continuitatea neamului românesc.
Specialiștii coordonați de arheologul Daniela Marcu Istrate au realizat cercetări care au scos la iveală ruinele unei biserici datând din secolele X-XI, de influență bizantină, cu un plan în cruce înscrisă. Aceasta este considerată una dintre cele mai vechi biserici de influență bizantină de la nordul Dunării și poate fi un important reper în cercetarea istoriei Transilvaniei și a Ungariei. Astfel, marcarea acestor ruine printr-un trotuar pietonal reprezintă un pas important în valorificarea și conservarea patrimoniului istoric al Transilvaniei.
Citeste articol integral
Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”
Notă pentru publicații: Știrile sunt preluate automat din feed-ul Google News sau în urma unor acorduri scrise cu publicațiile. După cum observați, este specificată sursa, creditul foto și linkul către articolul integral. Dacă doriți ca articolele dumneavoastră să nu mai fie preluate, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail de mai jos, și le vom întrerupe imediat.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii