Primul caz de trichineloză la un porc domestic a fost depistat într-o gospodărie din județul Alba, cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an. Departamentul pentru Siguranța Alimentelor Alba (DSVSA) recomandă consumatorilor să achiziționeze carne de porc numai din unități autorizate sanitar veterinar, pentru a evita riscurile. Cazul de trichineloză a fost identificat la un porc sacrificat în orașul Cugir, iar carnea infestată nu a fost consumată de familia respectivă. Carnea a fost neutralizată și nu a ajuns în consum uman.
DSVSA Alba avertizează asupra necesității efectuării examenului trichineloscopic înainte de consumul cărnii provenite de la porcul sacrificat în gospodărie, pentru a preveni îmbolnăvirea. Consumatorii pot efectua acest examen la cabinetele medicale veterinare private sau la circumscripțiile sanitare veterinare oficiale.
Sacrificarea porcului și consumul acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar, poate avea consecințe grave. Trichineloza este o boală parazitară care afectează omul prin consumul de carne de porc infestată cu larve ale parazitului Trichinella. DSVSA Alba recomandă crescătorilor de porci să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificare pentru a verifica starea de sănătate a animalului și pentru a primi recomandări privind analizele necesare pentru a preveni riscurile pentru sănătate.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com