Protopopul greco-catolic Ioan Simu s-a născut în Ciufud, comitatul Alba Inferioară, în 27 iunie 1875 și a fost hirotonit preot în anul 1898. De-a lungul vieții, Simu s-a confruntat cu autoritățile maghiare datorită atitudinii sale pro-românești. Desfășurându-și activitatea de preot la Abrud și Luna de Arieș, a fost meticulos urmărit de autoritățile maghiare, fiind lăsat fără parohie în anul 1909.
În anul 1913 a fost promovat în funcția de paroh protopop la Sebeș. Aici, și-a continuat activitatea politico-socială, având un rol marcant în gestionarea evenimentelor din toamna anului 1918, în timpul intrării României în război.
În aceeași perioadă, și preotul și protopopul ortodox Sergiu Medean, care a avut o foarte activă atitudine proromânească, activând în parohia ortodoxă din Sebeș începând cu anul 1895, și-a desfășurat activitatea potrivit convingerilor sale naționaliste.
În 1918, după Marea Unire, cei doi protopopi au activat pe plan politic și cultural pentru comunitatea românească din Sebeș. În cele din urmă, în anul 1946, Ioan Simu a fost bătut de agitatori în timpul unei reuniuni politice, iar în anul 1948 a murit, la un pas de împlinirea vârstei de 73 de ani.
Această poveste de curaj și implicare patriotică a celor doi protopopi reprezintă o parte importantă a istoriei orașului Sebeș, în cadrul căreia personalitățile lor majore au jucat un rol fundamental în viața comunității românești.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com